Nyhet -
SKAPA-priset i Östergötland delades ut till LEAD-medlemmar
Det regionala SKAPA-priset i Östergötlands län delades ut på Linköpings slott under eftermiddagen i två kategorier, SKAPA Framtidens Innovatör och SKAPA-utvecklingspris. I år gick de både vinsterna i Östergötlands län till medlemmar på LEAD. SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och bildades till minne av Alfred Nobel 1985 med syfte att främja innovationer. De båda länspristagarna är nu med och tävlar i den nationella tävlingen med prisutdelning den 5 november, där tre vinnare utses från 24 län i respektive kategori och tävlar om den totala summan på 1 miljon.
SKAPA-utvecklingspris delades ut till David Frykerås, vd på Againity
Östergötlands vinnare av SKAPA-utvecklingspris och norrköpingsbon David Frykerås med sin innovation ORC-turbinen som han har utvecklat i samarbete med Joakim Wreen. ORC-turbinen tar till vara på spillvärme vid industriella processer och omvandlar den till elektricitet.
- I dag går enorma mängder värme till spillo i industriella processer och vid generering av elektricitet. Vår nya egenutvecklade turbin, baserad på ORC-teknik (Organic Rankine Cycle) drivs av låg tempererad spillvärme som omvandlas till elektricitet, säger David Frykerås. Turbinen integreras i kundens system och när spillvärmen omvandlas till elektricitet får kunden egenproducerad el och kan på så sätt sänka förbrukningen av el och bränsle.
-Det känns väldigt roligt att få ett SKAPA-priset igen, då jag har vunnit det en gång tidigare, och att bli uppmärksammad för de uppfinningar som vi har gjort. Det är värdefullt för vår teknologi och ger oss chansen att sprida möjlighet att ta vara på spillvärme och konvertera till el på en små- och medelskalig nivå, säger David
SKAPA-priset till Framtidens Innovatör delades ut till Robert Kniola, vd på Wematter
Vinnaren av SKAPA Framtidens Innovatör blev linköpingsbon Robert Kniola, vd på LEAD-bolaget Wematter. Priset delas ut i syfte att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer mellan 18-29 år. Robert har utvecklat en 3D-skrivare som med hjälp av laser kan tillverka hållfasta plastdelar av pulver. Plastdelarna kan användas direkt i produkter eller till prototyper. Skrivarna styrs via webben och är uppkopplade mot molnet där 3D-modellerna konverteras. Innovationsarbetet av både hård- och mjukvara har skett i samarbete med Henrik Lundgren, konstruktör och medgrundare av företaget Wematter.
– Det nya med produkten är att det är en tjänst, berättar Robert Kniola. Vi har utvecklat ett koncept som närmast kan jämföras med uthyrning av dagens kopiatorer. Själva skrivaren är speciell eftersom den använder laser för att smälta olika former av plastpulver och bygga upp hållfasta modeller. Idag är det bara möjligt att göra det i industrimaskiner som kostar runt 1,5 miljoner kronor eller mer. Det som möjliggör vår tjänst är ett egenutvecklat system för pulvret som är patentsökt, fortsätter Robert.