Gå direkt till innehåll
Kenyas ambassadör till Sverige samt Uasin Gishus viceguvernör meddelar samarbete med Norrköpingsbolaget Againity

Pressmeddelande -

Kenyas ambassadör till Sverige samt Uasin Gishus viceguvernör meddelar samarbete med Norrköpingsbolaget Againity

Againitys vd David Frykerås besökte i veckan Uasin Gishu i Kenya för att få de sista detaljerna på plats i affären på 37 miljoner. Againity bidrar med modern teknik för avfallshantering där en avfallspanna och ett så kallat ORC-system genererar elektricitet från sopor och därmed löser ett av de stora problemen i Kenya.

Daniel Chemno, vice guvernör i länet Uasin Gishu: ”Vi har tur att få vara det första länet i Kenya som kan nyttja vårt avfall för att generera el. Med ny teknik från Sverige kan vi förvandla vår soptipp till en guldgruva för vårt län”. Kenyas ambassadör i Sverige, Joseph Sang, säger att de är glada att kunna stödja denna etablering.

Den östafrikanska marknaden har idag höga elpriser jämfört med Sverige och andra delar av välden. Det finns stora utmaningar med såväl sophantering som att identifiera förnyelsebara energikällor. Efter ett besök i Kenya under november väcktes intresset för Againitys lösning och resultatet som anläggningen skapar.

”Med avsaknaden av befintliga sophanteringslösningar i så gott som hela regionen finns en enorm miljömässig potential på denna marknad, där vi kan skapa stor nytta”, säger David Frykerås vd på Againity. ”Om man jämför med solkraft, kan våra anläggningar producera lika mycket energi till halva kostnaden och det går att göra när som helst på dygnet.”

Againity erbjuder kostnadseffektiv och väderoberoende produktion av el från lågtempererad värme. Lösningen bygger på en förfinad version av ett traditionellt ORC-system (Organic Rankine Cycle). Anläggningen i Kenya kommer generera 500kW el och 4000 kW varmvatten från värmen som bildas då hushållssopor förbränns i en förbränningspanna. I Againitys anläggningar kan värmekällan variera från en avfallspanna, pelletspanna, förbränd deponigas eller varmvatten från solpaneler, till spillvärme från tegel- och kemikaliefabriker, så länge dess temperatur överstiger 90 grader.

För mer information: 

David Frykerås, vd på Againity
0704 25 37 66
info@againity.com

Om Againity

Againity omvandlar din spillvärme till el. Systemen kan ta vara på värme ner till 90 grader och producera el från 20 kW och uppåt – med mycket kort återbetalningstid. mer information finner på på www.againity.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Againity är ett LEAD-bolag. LEAD är en av Sveriges bästa företagsinkubator som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. Vi vänder oss till entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. Verktygen för framgång baseras på en strukturerad och kvalitetssäkrad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt Vinnova.

www.lead.se

Kontakter

Malin Nyberg

Malin Nyberg

Presskontakt Kommunikatör 072-200 25 24

Relaterat innehåll

Againity är utsedda till ett av de 25 bästa Nordiska Cleantech Startup företagen

Againity är utsedda till ett av de 25 bästa Nordiska Cleantech Startup företagen

Againity har utsetts till ett av de 25 bästa Nordiska Cleantech Startup företagen 2016 av Nordic Cleantech Open. Utifrån 113 nominerade bolag har en jury bestående av en internationell grupp VC investerare, industriella VC investerare och andra experter, valt ut de allra bästa Nordiska cleantech startup företagen 2016.

Sveriges hetaste unga teknikföretag finns i Östergötland

Sveriges hetaste unga teknikföretag finns i Östergötland

​Åter igen är flera av bolagen som LEAD arbetar med eller har arbetat med på listan när NyTeknik och AffärsVärlden rankar Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag. Listan baseras på företagets innovationshöjd och framtidspotential. Vid gårdagens offentliggörande av 33-listan tilldelades Wematter, Againity och AMRA en plats på den hedervärda listan.

A​vloppsslam blir till el

A​vloppsslam blir till el

Norrköpingsbolaget Againity har nu levererat ett system för elproduktion från metangas till avloppsreningsverket i Norrköping. Systemet är det första av sitt slag i Sverige och kommer att producera både fossilfri el och värme.

Againity levererar ny anläggning för småskalig kraftvärme till Bräkne-Hoby utanför Ronneby

Againity levererar ny anläggning för småskalig kraftvärme till Bräkne-Hoby utanför Ronneby

Den 12 september blev det klart att det Norrköpingsbaserade LEAD-bolaget Againity ska leverera en av sina egenutvecklade OCR-anläggningar för småskalig elproduktion till en närvärmeanläggning i Bräkne-Hoby utanför Ronneby. Anläggningen är den första av sitt slag i Sverige och ska leverera 50 kW elektricitet från att den sätts i drift i början av 2017.

Againity bygger hållbart på hemmaplan

Againity bygger hållbart på hemmaplan

Norrköpingsbaserade LEAD-alumnen Againity har fått uppdraget att installera ett ORC-system på hemmaplan, vid Norrköpings avloppsreningsverk i ett samarbete med Norrköping Vatten och Avfall AB.