Pressmeddelande -
Negativa effekter av stillasittande en framtida utmaning för tjänstesektorn
Långvarigt stillasittande medför en ökad hälsorisk, även för den som motionerar, det visar allt fler studier. Det innebär nya utmaningar för folkhälsoarbetet, inte minst för arbetsgivare inom den stillasittande tjänstesektorn, det menar Anders Johansson ansvarig för området Beteende & Motivation hos hälso- och friskvårdsleverantören Linkura.
Stillasittande arbeten, bilåkande, tv-tittande och surfande på internet. Vi sitter mer idag än vi gjorde för trettio år sedan. Och det är något som intresserar allt fler forskare. LIV-projektet 2013, som undersöker 2 000 svenskars levnadsvanor, kondition och styrka är ett sådant forskningsprojekt.
– Via olika indikatorer på stillasittande ser vi att vi är betydligt mer stillasittande idag än för några årtionden sen. Det kan, och har förmodligen redan fått en del hälsorelaterade konsekvenser. Bland annat har studier försökt koppla en del av den fetmaepidemi som vi ser runt om i världen till just minskad vardaglig rörelse och mer stillasittande, säger Elin Ekblom-Bak, en av de ansvariga för LIV 2013 och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Idag finns det inga exakta siffror på hur mycket medelsvensken sitter och hur det varierar mellan kön och olika åldersgrupper. Däremot vet man att vissa yrkesgrupper sitter betydligt mer än andra och att det sannolikt kommer att påverka hälsan i vissa yrkesgrupper.
– Det här är relativt nya rön som framförallt arbetsgivare inom tjänstesektorn borde intressera sig för, eftersom man räknar med att det finns drygt 1 miljon människor som sitter mer eller mindre åtta timmar om dagen. Det finns mycket som talar för att det här blir en stor hälsoutmaning som främst tjänsteföretagen kommer att få hantera i framtiden, säger Anders Johansson, som är docent i fysiologisk mätteknik och ansvarig för området Beteende & Motivation på hälso- och friskvårdsleverantören Linkura.
– Vi har jobbat med stillasittande ända sedan de första rapporterna kom 2010. Och det handlar främst om att ändra levnadsvanor och beteenden. Den här typen av studier visar också hur viktigt det är att vet hur ofta man ska bryta stillasittandet och med vilken typ av ansträngande aktiviteter. Men med vår teknik finns det en möjlighet att mäta precis det, säger Anders Johansson.
Användbara länkar
Mer om Linkura, https://www.linkura.se/om/var-resa
Linkura på Facebook, https://www.facebook.com/Linkura
Stillasittande och ohälsa – en litteratursammanställning från Statens Folkhälsoinstitut,
folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12803/R2012-07-Stillasittande-och-ohalsa.pdf
Tidigare genomförda LIV-studier (1990 och 2000),www.gih.se/FORSKNING/Om-var-forskning/Forskningsgrupper/Fysiologi/Pagaende-projekt/LIV-projektet/
Läs mer om stillasittande, www.gih.se/stillasittande
Om Linkura
Linkura är ett entreprenörsdrivet företag, sprunget ur miljön kring Linköpings universitet och har skapat en modell för hälsovård som kombinerar analys med rådgivning och uppföljande fysiska åtgärder som blandas med det senaste inom teknik. Med ett helt nytt Livsstilsprogram erbjuder vi ett modernt verktyg för de arbetsgivare och anställda som vill åstadkomma en sundare, trevligare och mer produktiv arbetsplats. Med vår mätbara process lägger ni era resurser där de verkligen gör nytta.
För mer information:
Johan Gunnarsson, VD
08-400 260 72
johan.gunnarsson@linkura.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Linkura är ett LEAD-bolag. LEAD är en av Sveriges främsta företagsinkubatorer som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. LEAD vänder sig till entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. Verktygen för framgång baseras på en strukturerad och kvalitetssäkrad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt ALMI Företagspartner. www.lead.se