Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tre nya Entrepreneurs in residence på plats på LEAD

Pressmeddelande 2018-09-18

Hur fostrar vi nya företagsledare och entreprenörer? På LEAD – regionens inkubator jobbar vi för att kommersialisera idéer och skapa tillväxtbolag. För att det ska lyckas behövs en eldsjäl. Därför genomförs nu under hösten 2018 traineeprogrammet Entrepreneurs is Residence för andra gången där tyngdpunkten ligger på att matcha just 3 noga utvalda unga entreprenörer med skarpa case. Denna gången med fokus på regionens styrkeområde: Uppkopplade produkter och system.

En av de tre som går programmet i höst är Sadra Jannati, han uttrycker sig såhär om varför han sökt till Entrepreneurs in Residence (EIR). ”När jag fick höra om LEADs EIR traineeprogram så kände jag att det nästan var lite för bra för att vara sant. Det var PRECIS det jag sökte. Nämligen chansen att få djupdyka i en rad häftiga, högteknologiska innovationer som kan skapa stora värden för många parter.

Stefan Asplund, ansvarig på LEAD för programmet berättar

Trainee-programmet Entrepreneurs in Residence är LEADs paketering på ett fenomen som kallas Venture Creation, dvs att nya startups skapas utifrån idéer sprungna ur högteknologisk forskning och utveckling som annars inte hade startats på grund av brist på entreprenörskraft i forsknings- och utvecklingsmiljöerna. Programmet slår flera flugor i en smäll, idéer och ny teknik blir affärsmässigt prövade, regionen får fler entreprenörer tränade och potentiellt skapas det nya startup-företag, vilket ju är LEADs uppdrag. Hos branschkollegan Chalmers Ventures är ca 1/3 av inkubatorföretagen sprungna ur Chalmers Entreprenörsskola som har en liknande verksamhet. Som ett resultat av LEADs första omgång av programmet under våren är 4 av 6 traineer nu engagerade i 3 av regionens startups så vi är på god väg att visa att vårt koncept fungerar och hoppas därför hitta sätt att permanenta detta i vår verksamhet.

Bakom finansieringen av nuvarande program som drivs i samarbete med Science Park Mjärdevi står Swedbank, Sparbankstiftelsen Alfa och Region Östergötland. John Bergmar som är ansvarig på Swedbank Linköping berättar att deras engagemang bottnar i en önskan om att bidra till utveckling av starka bolag i regionen. ”Vi vill se nya bolag skapas på ett annorlunda och modernt vis, det finns så otroligt många nya vägar för bolag att byggas idag. Vi på Swedbank och Sparbankstiftelsen Alfa vill främja bolagsbyggen lokalt och genom programmet EIR anser vi oss kunna vara med och göra skillnad.

De antagna under höstens termin heter Tobias Johansson, Sadra Jannati och Oliver Cedenheim. De kommer från olika delar i Sverige och har olika akademisk bakgrund, nyfikenheten och drivet är vad som förenar dem. Även om de bara hunnit bekanta sig med höstens case är den positiva känslan inte något som går att ta miste på ”Nu sitter jag här fyra veckor in i arbetet med känslan av att jag inte ens jobbar, utan livet har integrerat sig med jobbet. Det är en frihetskänsla jag inte känt av i något tidigare arbete och det var precis vad jag ville uppnå. Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan åstadkomma...” Oliver Cedenheim.

I samklang med omvärldens utveckling är det ett högt tempo i programmet och traineerna är snabba på att plocka upp trender, potentiella kunder och driva sina case framåt. "Redan nu känns programmet som en fantastiskt dörröppnare och min förhoppning till våren är såklart att kunna kliva in i en start-up eller scale-up och arbeta vidare som entreprenör." Tobias Johansson.

För mer information, kontakta,
Maria Bolin, VD på LEAD, nås på maria.bolin@lead.se +46 76 231 27 12
Stefan Asplund, projektledare på LEAD, nås på stefan.asplund@lead.se
+46 708-45 78 60

Programmet Entrepreneurs in Residence är ett 6 månaders trainee-program där 3 traineer (sk Entrepreneurs in Residence) projektanställs för att som en del av sin utbildning tillsammans affärsutveckla en idéportfölj av högpotenta idéer i den allra tidigaste fasen på uppdrag av idéägare som är i behov av entreprenörskraft. Under ledning av en av LEADs affärcoacher arbetar traineerna huvudsakligen praktiskt med att marknadsverifiera och affärsutveckla idéerna genom möten med potentiella kunder och partners på respektive marknad utifrån LEADs metodik och verktyg som förmedlas i workshops och coachsamtal. Programmet innehåller också stöd för personlig utveckling för traineerna.

Temat för höstens omgång är inom regionens styrkeområde Uppkopplade produkter och system och idéportföljen har rubricerats ”Big data och IoT (internet of things)”. Det innebär att idéerna handlar om sensorer som samlar in stora mängder data som genom analys och artificiell intelligens blir till olika typer av beslutsstöd eller skapar nya typer av användarupplevelser.

Ämnen

Regioner


LEAD är en av Sveriges bästa företagsinkubator som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare. Vi vänder oss till entreprenörer med företag som är innovativa och har potential att expandera. Verktygen för framgång baseras på en strukturerad och kvalitetssäkrad affärsutvecklingsmetodik som grundar sig på en nära och engagerad affärscoachning. LEAD ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköping respektive Linköpings kommuner samt Vinnova.

www.lead.se

Kontakter

Malin Nyberg

Malin Nyberg

Presskontakt Kommunikatör 072-200 25 24